28 Nis 2013

Çilek Reçeli Kafası

Haftalardır yaşadığım çilek reçeli kafasını bloga yazmamak haksızlık olurdu.

Bir insanın 30 yaşını geçtiği yıllarda mükemmel reçel yaptığını öğrenmesi çok üzücü! Bir ömür bu güzellikten kendini mahrum etmesi çok yazık! Çilek reçelsiz geçen günlerim için hissettiğim tek bir şey var: acı!

Evet, kendi evimin olmasıyla ilk kez tattığın duygular gibi ilk kez reçel yapma girişimim, pazardan alınan bir kilo çileğin çöpe gitmemesi adına, beyhude bir çaba olduğu düşünülerek başladı. İnternetlerden nasıl yapılacağına dair bir kaç bilgi alındıktan sonra sabır içinde, evi kaplayan harika çilek kokularıyla heyecanlı bekleyiş, yerini cennete ışınlanıp gelmiş gibi hissettiren bir lezzet patlamasına bıraktı.

Çok ciddiyim yerken kendimden geçtim. Yıllarca denemediğim pasta ve yemek kalmamıştı. Nedendir bilmem hayatımda ilk kez reçel yaptım. Yahu sahi, neden daha önce hiç çilek reçeli yapmamıştım?

Sabah kahvaltılarında, bazen acıktığım anlarda ve evime gelen arkadaşlarıma kahvenin yanında... Derken iki haftada kavanoz kavanoz reçel tükettik. Annem blogumu okumuyor diye rahatça söyleyebilirim ki annemin yaptıkları bana hiç böyle hissettirmemişti. Bu reçeli özel kılan neydi? Sanırım ilk kez yapmam, özenerek yapmam...

Merak etmeyin tarifi ve yapımı çok kolay. 1 kg çileğe 4 su bardağı şeker döküyorsunuz ve bir gece kapağı kapalı bekletiyorsunuz. Ardından kaynamaya alıyorsunuz. Kaynayınca kısık ateş, köpürdükçe kaşıkla alıyorsunuz. Dediğim gibi sabır istiyor. Reçelin olduğunu anladığınız anda çeyrek limon suyu, biraz daha karıştırıp alıyorsunuz ocaktan.

İşte bu kadar. Oluyor size ev yapımı, el yapımı reçel! ve ben bu reçele ba-yı-lı-yo-rum!

5 yorum:

  1. çilek reçeline bende bayılırım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceden çilekle ilgili hiç bişey tüketmezdim Gülce, reçeli keşfedince bırakamıyorum:)

      Sil
  2. En sevdiğim reçel! Yalnız annem önce çok az kaynatıp daha sonra üzerine bir tülbent kapatıp güneşte bırakır ve reçel kendi kendine koyulaşır. Çilekler o zaman kararmıyor, tatları da daha güzel oluyor ama kuru ve sıcak bir yerde yapmak lazım sanırım, valide Bodrum'da yapar hep havası güzel olduğundan. Hiç şekerlenmez o reçel bir de om nom nom

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemeye değer Seyhancım, hazır güneş kendini göstermişken denemeli;) eminim harikadır.

      Sil
  3. hediye çekilişime sizi de beklerim

    YanıtlaSil

Görüş bildirme şeysi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...